آیا انجام کراتین مو برای زن باردار خطرناک است؟ این سؤال، یکی از موضوعاتی است که ذهن بسیاری از مادران باردار را به خود مشغول کرده است. یکی از دغدغههای اصلی مادران، سلامت جنین و جلوگیری از مواجهه با مواد شیمیایی است که ممکن است اثرات منفی بر رشد و سلامت فرزند آنها داشته باشد. کراتینه کردن بهعنوان یکی از روشهای محبوب برای صافی و نرمکنندگی موها، اغلب با یکسری مواد شیمیایی خاص همراه است و همین موضوع باعث میشود تا مادران باردار نسبت به انجام آن نگران باشند. اما آیا این مواد تاثیرات منفی دارند؟ در این مقاله، به بررسی این موضوع میپردازیم و بایدها و نبایدهای انجام کراتین مو برای زن باردار را مورد بررسی قرار میدهیم.
تغییرات مو در دوران بارداری
در حالت عادی، رشد و چرخه زندگی موها در سه مرحله اتفاق میافتد: رشد فعال، استراحت و ریزش. در این مراحل، ممکن است روزانه تا ۱۰۰ تار مو ریزش وجود داشته باشد، موهایی که در ادامه جایگزین میشوند. اما در دوران بارداری، به دلیل افزایش سطح هورمونها، چرخه طبیعی رشد مو تغییر کرده و موها کمتر دچار ریزش میشوند. این امر باعث میشود موها پرپشتتر و بلندتر به نظر برسند.
مطالعات نشان میدهند که در سه ماهه سوم بارداری قطر تارهای مو نیز افزایش مییابد، بنابراین موها ضخیمتر و قویتر بهنظر میرسند. گاهی اوقات حتی بافت و حالت مو نیز تغییر میکند و ممکن است موها مقداری حالت فر پیدا کنند. به همین جهت، برخی به دنبال راهی برای مرتب و خوشحالت کردن موهای خود میگردند و از همین رو به فکر کراتینه کردن میافتند.
بایدها و نبایدهای کراتینه کردن مو در دوران بارداری
انجام کراتین مو برای زن باردار، به دلیل استفاده از برخی مواد شیمیایی مثل فرمالدهید، همیشه با حساسیتهای خاصی همراه بوده است. اگر در این دوران میخواهید کراتین تراپی را انجام دهید، بهتر است نکات زیر را در نظر بگیرید:
۱. زمان مناسب برای کراتینه کردن مو
برخی متخصصان معتقدند که بهتر است کراتینه کردن مو به بعد از سه ماهه اول بارداری موکول شود. در این دوره، قسمتی از اعضای اصلی جنین تشکیل شدهاند و احتمال تأثیرات منفی مواد شیمیایی کاهش مییابد. در واقع، سه ماهه سوم بارداری ممکن است زمان مناسبتری برای کراتینه کردن مو باشد، اما لطفاً توجه کنید که قبل از هر اقدامی -حتی در ۳ ماهه سوم- مشورت با پزشک ضروری است.
۲. محصولات بدون فرمالدهید
اگر تصمیم دارید که در دوران بارداری کراتینه کنید، بهتر است از محصولات بدون فرمالدهید استفاده نمایید. فرمالدهید مادهای است که در بسیاری از محصولات کراتینهکننده وجود دارد و ممکن است بخارات آن برای سلامتی مادر و جنین خطرناک باشد. ما در مرکز کراتین مو فرزانه حنیفه حواسمون بهتون هست.
۳. فضای مناسب برای کراتینه کردن
اگرچه محصولات بدون فرمالدهید خطرات کمتری دارند، اما انجام کراتینه در فضایی که دارای تهویه مناسب باشد، توصیه میشود. تهویه مناسب میتواند احتمال تنفس در معرض مواد شیمیایی را کاهش دهد و برای مادر و جنین ایمنتر باشد.
۴. پرهیز از استفاده مکرر
حتی اگر تصمیم به کراتینه کردن مو گرفتید، بهتر است تعداد دفعات انجام آن را در دوران بارداری محدود کنید. این کار میتواند از تأثیرات منفی مواد شیمیایی بر بدن و سلامت جنین جلوگیری کند.
کراتین مو قبل از بارداری
در مورد کراتینه کردن مو قبل از بارداری، منع خاصی وجود ندارد و میتوانید بدون نگرانی این کار را انجام دهید. فقط بهتر است که به جهت احتیاط، ۱ ماه بین کراتینه کردن مو و اقدام به بارداری فاصله وجود داشته باشد تا هرگونه نگرانی راجع به این مسئله برطرف شود، اما به طور کلی، منع خاصی ذکر نشده است.
سایر نکات مراقبت از مو در دوران بارداری
در دوران بارداری نیازی به تغییر دادن محصولات مراقبت مو مانند شامپو، نرمکننده، اسپری مو، ژل، موس یا وسایل حرارتی مانند سشوار یا اتو مو نیست، مگر این که پزشک توصیه دیگری داشته باشد. با این حال، در صورت استفاده از شامپوهای درمانی، بهتر است با پزشک مشورت کنید، زیرا برخی از شامپوهای ضدشوره، ممکن است در بارداری مناسب نباشند. به عنوان مثال، شامپوهای ضدقارچ که با نسخه پزشک تجویز میشوند، عموماً بیخطر هستند، اما شامپوهای حاوی کورتیکواستروئیدها نیاز به تأیید پزشک دارند.
یکی دیگر از نکاتی که باید در نظر داشته باشید، حساسیت بیشتر به بوها در دوران بارداری است. بسیاری از محصولات مراقبت از مو دارای عطر هستند که ممکن است برای زنان باردار ناخوشایند شود. در صورت لزوم، میتوانید از نسخههای بدون عطر محصولات مراقبت از مو استفاده کنید تا از هرگونه تحریک بویایی جلوگیری شود.
همچنین در صورتی که عادت به رنگ کردن، هایلایت، فر یا صاف کردن مو دارید، ممکن است لازم باشد در دوران بارداری در مورد این اقدامات تجدید نظر کنید. پزشکان مختلف، دیدگاههای متفاوتی در این زمینه دارند: برخی از پزشکان توصیه به قطع مصرف مواد شیمیایی در دوران بارداری میکنند، برخی دیگر نیز معتقدند که استفاده از این مواد پس از سه ماهه اول ممکن است بیخطر باشد. دلیل این تفاوت نظرها، کمبود مطالعات قطعی درباره اثرات رنگ مو و دیگر مواد شیمیایی بر جنین است.
اگر برای دلایل شغلی یا شخصی نیاز به رسیدگی بیشتر به موهای خود دارید، هایلایت کردن و یا استفاده از رنگهای طبیعی مانند حنا میتواند گزینهای بیخطرتر باشد. در مورد استفاده از کراتین مو برای زن باردار، جزئیاتی وجود دارد که پیشتر آنها را بررسی کردیم، اما باز هم تاکید میکنیم که در صورت انجام کراتین تراپی، به زمان انجام آن بسیار دقت کنید.
ریزش مو پس از زایمان
بعد از پایان بارداری و چند ماه پس از زایمان، ممکن است ریزش موها به شدت افزایش یابد. در دوران بارداری موها بهصورت غیرطبیعی، ریزش زیادی ندارند، بنابراین پس از زایمان و با کاهش هورمونها، موهایی که در دوران بارداری نریختهاند، بهطور ناگهانی دچار ریزش میشوند. این ریزش معمولاً بین سه تا شش ماه پس از زایمان رخ میدهد و میتواند برای بسیاری از مادران، نگرانکننده باشد.
این موضوع کاملاً طبیعی است و نشان از مشکل خاصی ندارد. موها بهتدریج به حالت طبیعی خود بازمیگردند و چرخه عادی رشد و ریزش دوباره برقرار میشود.
نتیجهگیری
انجام کراتین مو برای زن باردار، تحت شرایط خاصی میتواند انجام شود، مثلاً استفاده از محصولات بدون فرمالدهید، انجام کراتین در فضایی با تهویه مناسب و سایر نکاتی که طی مقاله به آنها اشاره کردیم. ضمن رعایت این موارد، بهتر است برای کراتین تراپی تا سه ماهه سوم صبر کنید و همچنین، مشورت با پزشک و رعایت نکات ایمنی میتواند به شما کمک کند تا تجربهای ایمنتر و مطمئنتر داشته باشید.
سؤالات پرتکرار
-
آیا استفاده از کراتین مو برای زن باردار خطرناک است؟
انجام کراتین تراپی در زمان مناسب، استفاده از محصولات فاقد مواد شیمیایی مضر و… میتواند خطرات انجام کراتین مو برای زنان باردار را کاهش دهد.
-
آیا در هر زمانی از دوره بارداری امکان کراتینه کردن مو وجود دارد؟
بهتر است برای کراتینه کردن، تا سه ماهه سوم صبر کنید. سه ماهه سوم بارداری زمانی است که عدهای از متخصصان آن را نسبتاً امنتر برای انجام کراتینه کردن مو میدانند. در این دوره، رشد اصلی جنین به پایان رسیده است و احتمال تأثیرات منفی مواد شیمیایی کاهش یافته است. البته، بهتر است در این دوره هم پیش از هر اقدامی با پزشک مشورت کنید.